Yediğimiz İçtiğimiz Gıdaların Temizlik ve Sağlık Açısından Uygun Olup Olmadığı ???
Türkiye’de gıda terörü ciddi boyutlara ulaştı. Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, geçen yıl yaptığı taklit veya tağşiş yapıldığı
kesinleşen toplam 229 firmaya ait 355 parti ürünü kamuoyunun bilgisine
sunmuştu.
Türkiye’de gıda güvenliği olmadığının altını çizmekte yarar var,
yaşanan gıda terörünün altında bakanlığın Gıda Mühendislerine ve Ziraat
Mühendislerine üvey evlat muamelesi de yer alıyor.
Özel Şirketler Gıda Mühendisi, Ziraat Mühendisi Çalıştırmak İstemiyor
Ülkemizde gıda terörü denilen bir yapı var
ve bunlar devlete kayıtlı ya da kayıtsız işletmeler. Bu işletmeler yılda bir
kez ya denetleniyor ya da denetlenmiyor. Bir raporla tüm yıl tamamlanmış
oluyor. Denetimleri lise mezunu zabıta, bitki üzerine eğitim almış ziraat
mühendisi, hayvan sağlığı üzerine eğitim almış veterinerler yapabiliyorken 4
yıl gıda alanında eğitim alan Gıda mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ise
ya özel bir şirkette asgari ücretle çalışıyor ya da işsiz evde oturuyor. Özel
şirketler gıda mühendisi çalıştırmak istemiyor, çünkü onun yaptırımlarıyla
önüne taş koymasını istemiyor..
Mesleğimiz maalesef yok sayılıyor..
Özel sektörde zor şartlar altında, uzun çalışma
saatleri ve düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi yapılan tüm
bu usulsüzlüklere göz yummak zorunda bırakılıyoruz. Eğer göz yummazsak da
kapının önüne koyulacağımızı çok iyi biliyoruz. Ta ki denetmenler gelene kadar
sürüyor, bu durum sonrasında uyarı ya da ceza alan firma ifşa edilerek sözde
bütün usulsüzlüklerin önüne geçiliyor. Sözüm usulüne uygun çalışan firmalara değil
tabii ki…
Ama bu firmalar da bir elin beş parmağını geçmiyor ne yazık ki.
Mesleğimiz yok sayılarak, hem bizim hem de halkımızın sağlığıyla oynandı.
Bizler sadece 15 aydır Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na atama
beklemiyoruz. Bizler ve hatta geçmiş yılların mezunları yıllardır mağdur
ediliyor ve yapılan bu haksızlıklara dur denilecek günü merakla bekliyoruz..
Zehirlenmelerde artış söz konusu
Ülkemizde çok yaygın olan ve hemen herkesin başına gelen
gıda zehirlenmeleri lokantada, kantinde, okulda, öğrenci yurtlarında, kışlada
ve toplu gıda tüketim hizmetlerinin verildiği yerlerde vatandaşlarımıza zarar
vermektedir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları ve sağlıksız gıdalar yüzünden pek
çok insan şeker ve kalp hastalığı, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini
etkileyen pek çok hastalığa yakalanmakta ve bu hastalıklar insanlarda kalıcı
hasarlara yol açabilmektedir. Ayrıca gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle işgücü
kayıpları, performans düşüşü ve tedavi masrafları düşünüldüğünde olayın
ekonomik boyutu büyümektedir. Bu durumun çözümü için hem toplum
bilinçlendirilmeli hem de bu tür yerlerin denetimi bu konunun eğitimini almış
gıda mühendisleri veya ziraat mühendisleri tarafından sık aralıklarla etkin bir
şekilde yapılmalıdır..
Yorumlar
Yorum Gönder