Bordo Bulamacı Nedir ? Nasıl Hazırlanır ? Uygulaması Nasıl ?


Bordo Bulamacı Nedir ?

Bordo bulamacının malzemelerinden tutun ipuçları da dahil nasıl yapılacağını anlatacağım sizlere ve aşağıda fotoğrafları verilen hastalıklara uygulayacağımızı da unutmayalım. Şimdi gelelim bu bordo bulamacı nedir ?

Bordo bulamacı, kışın yaprağını döken ılıman iklim meyve türlerinde yani Kayısı, Şeftali, Erik, Kiraz, Vişne, Elma, Armut, Ayva gibi türlerin fidanları ve ağaçlarında, bakteri ve mantar kökenli hastalıklara karşı koruyucu olarak kullanıyoruz.

Özellikle sonbaharda

(yaprakların ¾’ü ya da tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda ; (gözler uyanmadan önce %1 dozda)  meyve ağaçlarına BB uygulandığında; ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa (yaprak delen, yaprak leke hastalıkları, monilya, bakteriyel kanser, mildiyo, kara leke…) karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.

 Bordo Bulamacı Malzemeleri Nelerdir ?

% 1'lik 100 Litre Bordo Bulamacı için;
1 kg. Göztaşı (Bakır sülfat)
1 kg. Sönmüş kireç veya 0.5 kg. sönmemiş kireç.
1 Adet 100 lt'lik kap.(Plastik, tahta veya beton).
1 adet 50 lt'lik kap. (Plastik, tahta veya beton).
•1 adet paslanmamış çivi 

Bordo Bulamacı Nasıl Yapılır ?

İlk önce küçük kabımıza 1 kg. Göztaşı (Bakır sülfat) konularak 50 lt. su ile beraber iyice karıştırılarak eritilir

Sonra 100 litrelik büyük kabımıza 1 kg. Sönmüş veya 0.5 kg. Sönmemiş kireç konularak 50 litre su ile iyice eritilerek karıştırılır.

Küçük kapta bulunan eritilmiş göztaşı yavaş yavaş büyük kaptaki kireçli su üzerine dökülür. Bu işlem yapılırken kireçli göztaşı karışımı sürekli karıştırılır.

Hazırlanan bordo bulamacının uygun olup olmadığını kontrol emek için Bir adet passız çivi bulamaca batırılarak 5 dakika bekletilir. Sonra çiviye bakılır, çivinin renginde bir değişiklik yoksa bordo bulamacı olmuş demektir. Şayet çivide hafif kızarma varsa karışım olmamıştır, bir miktar daha kireç ilave edilmelidir. Aksi takdirde hazırladığımız bulamaç yakıcı olabilir.

Kireç Oranı Kontrolü

Hazırlanan bulamaçtaki kireç miktarının az ya da çok olduğunu anlamak için “Turnusol” Kağıdı” veya “Fenolftalein”li kağıt kullanılmaktadır. Bordo bulamacına batırılan;,
 Kırmızı “Turnusol” Kağıdı      MAVİ OLMALIDIR.

(%2'lik Bordo Bulamacı için bu oranlar iki katına %3'lük Bordo Bulamacı için bu oranlar üç katına çıkarılır.)

Kireç hiç bir zaman Göztaşı üzerine dökülmez. Dökülür ise ilacın yapısı bozulur.

Bordo bulamacı taze olarak hemen kullanılmalıdır. Eğer bekletilecekse 100 litreye 200 gr şeker yada 200 gr pekmez, bu da bulunamazsa yağı alınmış 1 lt süt katılır. Böylece 10-15 gün kadar bozulmadan saklanabilir. 
 Ayrıca pekmez ve şeker ilacın bitkiye daha iyi nüfuz etmesini sağlayarak etkili sonuç alınmasına neden olmaktadır.

Hazırlanan karışımın ilaçlama aletini tıkamaması için kullanılmadan önce mutlaka bir tülbent yardımıyla süzülmesi gerekir. Eğer erimeyen kireç kalmışsa kalan miktar kadar kireç tartılıp tekrar eritilmelidir. 

Bordo bulamacı hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz. Hazırlanan Bulamaç sonbaharda meyve Ağaçlarının yapraklarının % 75'i (2/3) döküldükten sonra kış süresince, İlkbaharda ise gözler Patlamadan bir hafta önce yapılır.Ağacın bütün dalları ve gövdesi bulamaçla yıkanmalıdır. 

Bordo Bulamacının Uygulanacağı Hastalıklar

















Son Olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önceki ismi olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Bordo Bulamacının hazırlanışı ile ilgili bir video kaydı yapmış,  isterseniz bu video ile buraya kadar öğrendiklerinizi tekrar ederek bordo bulamacının  daha iyi yer edineceğini düşünerek paylaşıyorum bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle esenlikle kalın..



KAYNAKÇA 


*****http://www.apelasyon.com/Yazi/73-bordo-bulamaci
 ****https://denizli.tarim.gov.tr/Belgeler/Download/Lifletler/BK_Bordo%20Bulamac%C4%B1.pdf
 ***https://www.tarim.gov.tr/GKGM/Belgeler/Bitki%20Sa%C4%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1%20Hizmetleri/hastalik_zararlilari_ile_m%C3%BCcadele_dokumanlari/ceviz.pdf
 ** https: //www.google.com.tr/urlsa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi7xISn8ejXAhVBfxoKHUlEBO4QFghKMAU&url=
HTTP% 3A% 2F% 2Fwww.mevzuat.gov.tr% 2FMevzuatMetin% 2Fyonetmelik% 2F7.5.14217-ek.doc ziyaretinde USG = AOvVaw2ePHVFXGiF_ivVaVhAA2KL



Yorumlar

  1. Aces Casino and Resort - Dr. MCD
    We 광주광역 출장마사지 are excited to announce that Aces Casino 원주 출장마사지 and Resort is in the process of 군포 출장안마 closing, but we cannot wait to 문경 출장마사지 see how this exciting project could be. 파주 출장마사지

    YanıtlaSil

Yorum Gönder